Regelmatig krijgen we vragen over de zaagklasse van kleding in combinatie met de kettingsnelheid.
Persoonlijke beschermingsmiddelen bieden medewerkers speciale bescherming op vitale onderdelen. De wetgever bepaalt dat in eerste instantie maatregelen en voorzieningen moeten worden getroffen, die de risico’s aan de bron bestrijden of collectief bescherming bieden aan een afdeling of bedrijf.
Uw medewerkers optimaal beschermen tegen de mogelijke vormen van gevaar, zoals die op de werkplek kunnen voorkomen, bestaat uit een waaier van maatregelen:
- Juiste scholing. Dit is de beste garantie op zo weinig mogelijk ongevallen.
- De omstandigheden waarin de werknemer werkt. Deze moeten aangepast zijn aan de aard van het werk.
- Het materiaal waarmee de medewerker werkt. Deze moet goed onderhouden zijn en in perfecte technische staat verkeren.
- De kleding. De medewerker moet gepaste veiligheidskleding dragen om het risico op letsel zo veel mogelijk te beperken.
Eisen beschermende kleding
- Deze moet vooral comfortabel zijn en mag niet hinderen.
- Het moet zo veel mogelijk op maat van de drager zijn.
- De kleding moet, als het kan, ook voldoende ‘ademen’. Dit om te voorkomen dat de kleding nat wordt of te veel isoleert en de drager oververhit raakt.
- Beschermende kleding moet bestand zijn tegen zo veel mogelijk vormen van gevaar, zoals die op de werkplek kan voorkomen. Zo biedt een veiligheidsbroek Klasse I de juiste bescherming voor geschoold personeel en is ze tevens licht en soepel genoeg om niet te hinderen bij de werkzaamheden. Een veiligheidsbroek Klasse III biedt nog meer bescherming bij ongevallen, maar is minder comfortabel en vermindert de beweeglijkheid van de gebruiker.
Conclusie
De grootste risico’s bij het veilig werken met de motorzaag liggen niet in het feit of de broek klasse I of III heeft. Daarbij verwart men het begrip "maximale bescherming" met "aanvaardbaar risico".
De klasse indeling is belangrijk voor de producent die de beschermende kleding op de Europese markt brengt (CE-markering) en wordt beschreven in de norm EN 381. Op basis van deze klasse indeling kunt u als gebruiker kleding vergelijken en het juiste type van kleding voor uw medewerkers uitkiezen.
Op basis van de wetgeving kun je concluderen dat alle CE gemarkeerde zaagbroeken voldoende bescherming bieden om met een aanvaardbaar risico de zaagwerkzaamheden uit te voeren.
Rik van Drielen - Andreas STIHL